Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Trzywarstwowa, śmietankowo-cytrynowa rozpusta. Ciasto cytrynowe to puszyste, słodko-kwaśne połączenie delikatnego biszkoptu, masy śmietankowej i budyniu cytrynowego. Ciasto cytrynowe na biszkopcie warte jest każdej poświęconej mu chwili, za które odwdzięczy się aksamitną konsystencją i wyjątkowym smakiem. Ciasta cytrynowego wystarczy na całą dużą blachę, więc będzie świetnym pretekstem do zaproszenia przyjaciół i rodziny – na pewno zostanie zjedzone do ostatniego, cytrynowego okruszka.
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas ubijając, stopniowo dodawaj cukier. Dodaj żółtka i krótko zmiksuj.
Do powstałej masy dodaj mąkę i skrobię i delikatnie wymieszaj szpatułką.
Wylej do foremki (29x34 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 20-25 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach.
W 1 szklance zimnej wody rozpuść budynie i cukier. Rozpuszczone wlej do 750 ml (3 szklanki) wrzącej wody i gotuj to zgęstnienia.
Do powstałego budyniu dodaj masło i mieszaj do rozpuszczenia. Dodaj 2 żółtka i sok z 3 cytryn. Dokładnie wymieszaj. Ciepłą masę wylej na upieczony biszkopt.
Galaretkę cytrynową rozpuść w 1 szklanki gorącej wody i odstaw do wystygnięcia, aż zacznie tężeć.
Śmietankę ubij na bitą śmietanę, dodaj cukier waniliowy i tężejącą galaretkę. Wylej na zimną masę budyniową.
Herbatniki mocz w soku z cytryny i układaj rzędami na warstwie śmietankowej.
Ciasto włóż do lodówki aby stężało. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Małgorzata